Is mijn website interessant voor hackers?
Ik heb maar een kleine website, dus mijn website zal vast niet interessant zijn voor hackers. Het tegendeel is echter waar. Het gaat hackers namelijk niet om wat er op de website staat of om de grootte van de website of het bedrijf. Het gaat ze om toegang te krijgen tot de server waar de website op draait. Hoe makkelijker ze toegang tot de server kunnen krijgen, des te interessanter voor de hacker.
Grote bedrijven hebben vaker hun website goed beveiligd en zijn daardoor moeilijker te hacken. Kleinere websites zijn makkelijker te hacken, omdat ze vaak onvoldoende beveiligd zijn. Zodra een hacker toegang heeft tot een website kan hij via de server van de website zijn kwaad aanrichten.
Hoe gaan hackers te werk?
Criminelen ontwerpen speciale software die ongemerkt op een computer geplaatst kan worden. Deze zogenaamde malware kan de computer binnenkomen via e-mail, afbeeldingen, websitelinks, usb-sticks, etc. Slachtoffers die bijvoorbeeld zo’n valse e-mail openen, besmetten op deze manier ongewild hun computer.
Een vaak toegepaste manier is dat hackers zich voordoen als ‘de bank’, waarbij ze uit naam van de bank vragen om klant- of inloggegevens om zogenaamd klantenbestanden te controleren.
Een andere veel voorkomende methode is het versturen van een bericht dat je een prijs gewonnen hebt, die geïnd kan worden door je creditkaartgegevens in te vullen. Daarmee krijgt de crimineel toegang tot je bankrekening.
Welk kwaad kan een hacker aanrichten?
Als ze eenmaal toegang hebben tot je server kun de crimineel onder andere:
- Je omleiden naar een andere website, die nauwelijks te onderscheiden is van de echte website van bijvoorbeeld je bank. Zo kan de crimineel rekeningnummer, bedrag en ontvanger wijzigen om gestolen geld te verbergen of om geld op een andere rekening te storten.
- Je ongewilde advertenties of pop-ups tonen
- Je surfgedrag bespioneren
- Je computer overnemen en precies volgen wat je op de computer doet. Hij ziet alle gegevens die je op je computer achterlaat.
- Je computer blokkeren, waarbij je eerst moet betalen om weer gebruik te kunnen maken van je computer.
Hoe kan ik me beschermen tegen internetcriminelen?
- Klik niet op verdachte berichten, zoals e-mails, bijlagen, links, foto’s of pop-ups.
Lees hier hoe je verdachte berichten kunt herkennen. - Gebruik uitsluitend sterke wachtwoorden.
Lees hier meer over wachtwoorden. - Gebruik tweetrapsverificatie om in te loggen op je website.
Lees hier meer over tweetrapsverificatie.
Voorbeelden van onderwerpen van phishing-berichten:
- Update internetbankieren
- U moet uw account actualiseren
- U kunt uw account extra beschermen / beveiligingsupdate
- Vervangende betaalpas of creditcard
- Vervangende digipas, e.dentifier, Identifier, raboscanner, random reader, TAN-code, of andere verificatiecode of inlogcode van uw bank.
- U moet uw gegevens controleren
- U moet uw wachtwoord deblokkeren / herstellen
- etc.
Bron: Veiligbankieren.nl
0 Comments